Hjelp med samtykke for publisister og annonsører

Hvorfor er dette viktig?

I henhold til europeiske lover – inkludert EUs personvernforordning og kommunikasjonsverndirektivet – er digitale publisister forpliktet til å gi besøkende på nettstedene og appene sine informasjon om bruken deres og deling av personlige data, i tillegg til informasjon om bruken av informasjonskapsler, mobilannonse-ID-er og andre former for lokal lagring. Disse lovene krever i mange tilfeller at det innhentes samtykke.

Dette nettstedet er utviklet av Google. Vi samarbeider med en rekke publisistpartnere, og basert på erfaringene vi har gjort oss, ønsket vi å gi publisister og annonsører informasjon og tilgang til verktøy de enkelt kan ta i bruk for å overholde juridiske forpliktelser om innhenting av samtykke fra brukerne.

Hva må jeg gjøre?

Selv om personvernforordningen fortsatt er veldig ny, finnes det retningslinjer fra forskjellige datatilsyn og andre grupper (se nedenfor) fra hele Europa om hva som kreves for å overholde både personvernforordningen og kommunikasjonsdirektivet. Vi anbefaler også at du søker juridisk rådgivning om hva som er riktig for appen din eller nettstedet ditt. Samtidig er vi klar over at mange publisister ikke har tilgang til juridisk rådgivning.

Enkelte leverandører tilbyr verktøy eller løsninger for å legge til en funksjon for innhenting av samtykke på nettstedet ditt. Noen av disse er gratis. Eksempel:

Disse løsningene kan konfigureres på ulike måter for å dekke behovene for nettstedet ditt. Det er viktig å være klar over at slike konfigurasjoner ikke kontrollerer datainnsamlingen eller informasjonskapslene på nettstedet ditt automatisk.

Dette innebærer at hvis du bruker annonseringstjenester fra en tredjepart, for eksempel en fra Google, må du integrere den foretrukne løsningen med annonseringstaggene på sidene dine, slik at det tas hensyn til brukernes valg. De enkelte leverandørene tilbyr instruksjoner eller brukerstøtte i forbindelse med denne prosessen.

For Google kan du finne mer informasjon på hjelpesiden for EU-retningslinjene for brukersamtykke. Hvis du er en publisist og bruker Google-tjenester, kan det være lurt å vurdere verktøyene vi tilbyr for å hjelpe publisistpartnerne våre med overholdelse av regler:

  • AMP: Brukerkontrollkomponenter i AMP for å hjelpe til med forespørsler om samtykke
  • AdMob: SDK-oppdateringer og tilgjengeligheten til nye API-er
  • Finansieringsvalg for brukersamtykke: Løsning for å hjelpe publisister med å få samtykke til å vise personlig tilpassede annonser til brukere i EØS. (Ta kontakt med Google-kontoadministratoren din for mer informasjon.)

Test implementeringen av slike verktøy grundig på nettstedet ditt.

Jeg er en publisist. Hva bør jeg ta med i meldingen om samtykke?

Vi kan dessverre ikke fortelle deg nøyaktig hva meldingen om samtykke for appen din eller nettstedet ditt skal inneholde. Årsaken til dette er at teksten i stor grad må tilpasses etter hvilken tilnærming du har til inntektsgenerering, hvordan du bruker personopplysninger, og hvilke tredjepartstjenester du samarbeider med. Vi kan imidlertid gi deg noen tips.

Nedenfor ser du en melding som kan være passende for nettstedet ditt hvis du bruker produkter som Google AdSense, eller lignende produkter fra andre organisasjoner. Bare husk at du må tilpasse teksten etter leverandørene du velger, samt måten du bruker informasjonskapsler og andre opplysninger på.

Merk: Eksempelet ovenfor omhandler informasjonskapsler i nettlesere. Hvis du skriver en samtykkemerknad for en app, kan det være lurt å referere til «mobilidentifikatorer» i stedet for informasjonskapsler.

I dette eksempelet kan brukere klikke på «Ja» for å gi samtykke for den spesifiserte bruken av dataene sine. Hvis brukerne klikker på «Nei», varsles de om at de bare får se annonser som ikke er personlig tilpasset, og at det brukes informasjonskapsler for å vise annonsene. De kan bekrefte dette valget eller gå tilbake. Hvis de velger «Finn ut hvordan du gjør det…»-linken, kan de se informasjon om de spesifikke leverandørene som samler inn data for personlig tilpasning av annonser, og finne ut mer om hvordan de behandler dataene som samles inn. I dette eksempelet er det 10 partnere, men antallet leverandører du bruker på nettstedet ditt, kan være mer eller mindre enn dette.

Vi kan ikke fortelle deg nøyaktig hva du skal skrive. Teksten avhenger som nevnt av leverandørene og tjenestene du samarbeider med, valgene du ønsker å presentere til brukerne dine, samt eventuelle kontroller du gjør tilgjengelige for brukerne på nettstedet ditt.

Hvis du bruker Google-produkter som for eksempel Google AdSense, er du pålagt å overholde Googles retningslinjer for samtykke fra brukere i EU. Du kan sørge for at du overholder kravene i Googles egne retningslinjer, ved å ta i bruk en samtykkemekanisme som denne for besøkende fra EØS. Dette er også nyttig med tanke på overholdelse av europeisk lovgivning vedrørende informasjonskapsler og databeskyttelse.

Jeg er en annonsør. Hva må jeg gjøre for å få samtykke?

Mange annonsører bruker tagger eller kode fra annonseringstjenester fra tredjeparter, for eksempel en fra Google, for å hjelpe med ting som annonsemålinger og remarketing. Disse taggene gjør at data kan deles med disse leverandørene av annonseringstjenester. Annonsører kan kanskje bruke SDK-en til en annonseringstjeneste i mobilappen sin med det samme formålet.

De samme forbeholdene som er nevnt tidligere, gjelder – vi kan som nevnt ikke fortelle deg nøyaktig hva meldingen om samtykke for appen din eller nettstedet ditt skal inneholde. Årsaken til dette er at teksten i stor grad må tilpasses etter annonseringstjenestene du bruker, hvordan du bruker personopplysninger, og hvilke tredjepartstjenester du samarbeider med. Her er et varsel som kanskje er mer passende hvis besøk til siden din brukes for personlig tilpasning av annonser på ditt eget nettsted eller andre nettsteder. Du legger kanskje merke til at det er veldig likt som varselet ovenfor, og det har en lignende funksjon.

Hvis besøk på nettstedet ditt ikke påvirker annonsene som leveres andre steder, kan det følgende varselet være passende:

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler til trafikkanalyse og annonsemålinger. Finn ut mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler

Hvis du skriver en samtykkemerknad for en app, kan det, som nevnt tidligere, være lurt å referere til «mobilidentifikatorer» i stedet for informasjonskapsler.

Hvis du bruker Google-produkter som Google AdWords eller DoubleClick Digital markedsføring, er du pålagt å overholde Googles EU-retningslinjer for brukersamtykke. Du kan sørge for at du overholder kravene i Googles egne retningslinjer, ved å ta i bruk en samtykkemekanisme som denne for besøkende fra EØS. Dette er også nyttig med tanke på overholdelse av europeisk lovgivning vedrørende informasjonskapsler og databeskyttelse.